hangisi daha beyaz

Zeytinlere kaolin kilini ilk spreylediğimde bunun zeytinin yaprağını yemeğe gelen böceği tahriş edici bir etkisini okumuştum. Kendime “oh ne güzel doğal böcek kovucu” demiştim. Komşu zeytinliklerden geçerken “kireçlemişin zeytinleri, güzel olmuş” diyenler de oldu. Ama kireç aynı işi yapmaz. Yaprağı komple kireçleyip havayla teması keserseniz ağaç zarar görür. Gövdesine attığınız göztaşlı badana bile çok ince olmalı.

Kaolin kili nedir ? ne işe yarar ? Tarımsal kaplama kili olarak da bilinen ve son dönemlerde bilinçlenen çiftçilerimiz tarafından kullanılan bu seramik hammadelerinden birinin tozu olarak bildiğim, pulverizatörün memelerinden tıkamadan geçecek kadar ince toz yayıcı yapıştırıcı -tercihen reçine bazlı doğal- melzeme ve böcek ilaçlarıyla karıştırılıp ağaca spreylendiğinde ışığı hem geçiren hem de beyaz rengiyle yansıtan bir örtü oluşturuyor ağacın üzerinde.

İnternette ararken Parçacık Film Teknolojisi de dendiğini görürüz. Zira spreylenen bu toz değdiği yapraklarda bir film tabakası oluşturur. Zararlı güneş ışınlarını yansıtırken ağacın güneşten yararlanmasını fotosentezi engellemez, bilakis fotosentezi arttırdığı da söylenir.

Zeytin ağaçlarına kaolin uygulanması

Kaolin Kili uyguladığım Zeytin ağacı

En önemli kısmı ağacın spreylendikten sonra nefes alması, daha serin tutması, güneş yanıklığına karşı meyveyi koruması, yakıcı sıcaklarda kökleriyle toprakta esir bu canlıların kaçamasalar da bir nebze olsun güneşi yansıtarak serin kalarak direncini arttırması yönünde faydalı bulduğum bir uygulama. Zira 1,5 santigrat ile 4,5 santigrat derece serinlettiğini okumuştum internette.

Piyasada Amerikan malı olan da var Bulgaristandan ithal edildiği de söylenen de. Ben bulabildiğim en ucuzunu kullandım bu kez. Ama elbette kalite farkı var. 15 kilosu 85.-TL olan da var olabiliyor 25 kilosu 88.- TL kargo dahil olanı da. Gerek kimyasal böcek öldüren ilaçlar ve yaprak gübreleriyle bir miktar yayıcı yapıştırıcı karıştırılıp; gerekse organik böcek kovucu ilaçlar veya bakteri kökenli organik karışımlarla kullanılabiliyor.

zeytin yapraklarının yakından görünüşü

kaolin kili uygulanmış zeytin yapraklarının yakından görünüşü

Aslında burada amaç ağacı sıcağa karşı serinletmek olduğu kadar meyvede güneş yanıklığını engellemek. Bilhassa ceviz ağaçlarına uygulandığını biliyoruz.

Pamukta da bitkinin iletim demetinden rengini beyazlatan böylece güneşe karşı mukavemet kazandıran bir çeşit solüsyonlar olduğunu duymuştum. Maykıl Jackson’un derisindeki pigmentleri beyazlatması gibi bişe benzetmiştim pamuğa uygulandığını duyduğum o solüsyonları
Ama bu Zeytinlikte uyguladığım kaolin kili ağacın meyvenin yaprağın içine işlemiyor. Rüzgar ve çiğ ile yıkanıp gidiyor. Organik yani. Ama ilk uygulamayı % 5 (100 litre suya 5 kg eritilip karıştırılıyor)yaparken ikinci ve sonraki ilaçlamalarda bunun tam yarısı yani % 2,5 konuluyor(100 litre suya 2,5 kg eritilip karıştırılıyor) depoya ve iyice karıştırmak şart.

Depoya sırayla -hazırladığınız litreye göre oranlı olarak- ilaç kutularının üzerinde kaç litreye kaç ml giriyorsa (zira fazla kullanmak yarardan çok zarar getirebilir, kimyasal ilaç yada gübrede yeterli yağış olmadığından) yayıcı yapıştırıcı + böcek ilacı + yaprak gübresi (borlu ve çinkolu, ben toz Macrolive kullandım) + toz kaolin kili en son ilave edilip güzelce karıştırılıyor. Homojen bir karışım olunca yani her tarafında eş miktarda gübre – zehir – kaolin kili olunca spreylenmeye başlanıyor.

Ağaçlar küçükken sırt pompasıyla, büyüyünce motorlu sırt pompasıyla en nihayetinde boyumu geçti ve traktör arkası 600 lt bir ilaçlama makinesiyle spreyleme işlemini yapar oldum.

Buradaki fotoğrafta eski yıllarda uyguladığım organik Etkin mikroorganizmalar + reçine bazlı doğal yayıcı yapıştırıcı ve kargoyla getirttiğim kaolin kili görünüyor. Önceleri ağaçlar küçükken 15 kg bir paket yeterdi bugün durum farklı.

Çiftçilerimiz elbette daha az zehir ve kimyasal gübre kullanarak daha temiz, daha az kirlenmiş, daha lezzetli ürünler üreteceklerini biliyorlar. Tükiye bir tarım ülkesi ve üretmeden var olamayız. Bunun da son dönemlerde farkına varanların sayısı az değil.

Bir ağacınız da olsa, bin ağacınız da, herbirine birer evladınız gibi eşit sevgi gösterip, bakımını yapmak, hal hatır sormak için tarlaya gittiğinizde mazotun gübrenin, ilaçların fiyatı ortadayken işleyip ortaya mahsülü çıkarmak bazan çiftçinin elinde sihirli değneği olduğu hissine kaptırır beni… Toprak ana cömert… Çiftçinin karnındaki 40 “seneye”den biri daha gitti kurak geçen bu kışın ardından…

Bir kaç ağacımda vertisilyum solgunluğu olmuş, kuruma yapmış. Önümüzdeki günlerde kötü bakterilerin bir eseri olan bu Zeytin Solgunluğu meselesini çözmek için Etkili Mikroorganizmalarla uygulamalara başlayacağım, fırsat buldukça da paylaşacağım.

Parçacık film teknolojisi hakkında daha fazla okuma:
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm


Didim hem deniz güneş hem de tarih kültür sunar size tatilinizde, eğlenirken dinlenirsiniz.

Kötü başlayan ve ülke genelinde kendini hissettiren Turizmdeki krizi fırsata çevirmek için daha fazla tanıtıma ihtiyacımız var belki de…
Web sitelerimiz Didim Guide Altınkum Didim Akbük Otel Motel Pansiyon Apart Restaurant Rehberi 2001 yılından beri yayında.
Geçen yıl yayınına başladığımız Didim Rehberi, Didimde hesaplı otel, Altınkum, Akbük Tekne turu, günlük geziler tanıtım sitesi de ziyaretçi sayısı gün geçtikçe artıyor.

Bir yanıt yazın