Zeytin Çeşnisi Olarak Çıtlatılmış Kişniş Tohumları serpelemeyi denediniz mi zeytinlerinizin üzerine ?
Siyah zeytinlere sumak, kekik serpelerken yeşil çizme salamura zeytinler gerek limon dilimleriyle ve zeytinyağıyla tadlandırılıp sofraya getirilir yada limonsuz yağsız, küpten yenecek kadar çıkarılır ve tüketilir.
Zeytin de zeytin yağı da sağlıklıdır. Hergün 5 -6 tane zeytin 1- 2 yemek kaşığı zeytin yağı tüketirseniz dişlerden derinize saçınıza kadar, iç organlarınıza kadar koruyucu, bağışıklık sistemizinizi güçlendirici özelliklerini farkedersiniz. Bunun yanısıra her tükettiğiniz zeytin ürünüyle çiftçimize destek olur ve zeytincimizi de güçlendirirsiniz.
Bir de bu sofralık zeytini anti-oksidan olarak bilinen baharatlarla çeşni katarak tüketirseniz çok daha faydalı olur kanaatindeyim.
Zeytinler yiyeceğiniz kadarını tabağınıza çıkarttıktan sonra gerek yağlı limonlu gerek yağsız ve limonsuz olsun üstüne çoğu zaman dağlardan tepelerden toplanılan kara kekik yada dağ kekiği olarak bilinen cinsinin dışında pek çok çeşidi olan bir birki. kurutulunca da tazeyken de pişirildiğinde de değerini, özelliklerini kaybetmediği söyleniyor.
Dağ kekiğinin düşük tansiyonlulara tavsiye edilirken yüksek tansiyonlulara tavsiye edilmediğini duymuştum. Mersinde bir arkadaşımı ziyaret ederken “dal içer misin?” diye kahvehanede sorduğunda “o nedir?” demekten kendimi alamaıştım. Tıpkı bizim buralarda adaçayı yapar gibi orda bir dal kekiği sıcak suya atıp getiriyorlardı çay bardağında. Hem antiseptik, mikrop öldürücü, idrar yollarını temizleyici hem de idrar söktürücü ve kurt düşürücü olduğunu yazıyor bazı kaynaklar.
Kekikte bulunan Tymol etken maddesi en çok kekik yağında ve yakıcı özelliği olan bu yağ arıcılıkta arıların üzerinde barınan parazitleri doğal olarak kimyasal ilaçsız bertaraf eden uçucu bir yağ.
Kişniş hem lezzet aroma koku bakımından hem de sağlık bakımından
Maydanozgiller familyasına ait yaprakları maydanozu andıran bir bitki ve tohumları baharat olarak kullanılıyor. Erkeği ve dişisi varmış.
Kişniş; libido arttırıcı bir baharat olarak bilinmekte ve Afrodizyak pek çok karışımın içerisine ekleniyor aktarda hazır satılan yada yaptırdığınız kuvvet macunlarına.
Erkeklerde 25 yaşından sonra meydana gelen testestoron hormonunun düşmesine, kas kütlesinin zayıflamasına engel olmak için hazırlanan bu tür macunlara kişniş mutlaka ekleniyor. Bu da demek ki hormonları tetikleyen bir özeliği var kişnişin.
Güçlü anti-oksidan özelliği olan kişnişte kuarsetin, apigenin gibi flavonoidler varmış. Kişniş, kalbi korumakta ve pek çok kanser türüne karşı vücudu koruduğu çalışmalarda ortaya çıkmış diyorlar. Glikoz mekanizmasına etki ederek, diyabeti önlediği ileri sürülmüştür.
Bakteri öldürücü özelliği de bulunan kişnişin içerisinde; demir, manganez ve magnezyum mineralleri vardır. Diyet lifi açısından da zengin olduğu söyleniyor.
Kişnişe kekiğe alerjiniz yoksa sabah kahvaltılarında zeytininizi çıtlatılmış kişniş tohumlarıyla tadlandırıp; zeytin yağını üzerinde gezdirdiğiniz zeytinleri yedikten sonra ekmeğinizi bandırdığınız yağı da afiyetle yiyip güne daha güzel başlayabilirsiniz.
Didimde zeytinliğimizde kurak geçen bu sene her ne kadar çiçek döken ağaçlarımız fazla zeytin göstermiyorsa bile zeytinci olarak mücadeleye devam diyoruz.
Çok karamsar bir tablo beklerken yine de ağaçlar bize gülümsüyorlar…