Site icon Erkinle

Zeytin Benim İşim

zeytincilik

tek kullanımlık pet kavanozlar

kurda sormuşlar ” neden boynun kalın ?”
“nerem ince ki..” demiş…
Yoksa o heryeri eğri Deveye sorulan sorunun cevabı mıydı ?
“kendi işimi kendim görürüm ?”

zeytinleri paketleme işi devam ediyor… geçen sefer 2 litrelik plastik kavanoz için Didime gittim ve koli bandıyla 64 kavanozun içinde olduğu nylon çuvalı sırtıma defalarca dolandırarak yapıştırdım ve Sünger Bob gibi sarı kapaklı kavanozların sünger üstü delikler gibi göründüğü tekerlekli bir Bob olarak Akköye sürdüm.. epey rüzgar tutuyor.. çok yavaş gitmek zorunda kaldım… Yarın yine aynı şekilde plastik kavanoz almalıyım..

Bu yıl zeytinlerimiz ilk kez gösterdi desem yeridir. Ziyan olmasın deyip sıktıracak kadar yetişmeyen zeytinleri hergün sıyırıp çizdim…

Çizme Zeytin nasıl yapılır, kırma veya çıtlatma zeytin nasıl hazırlanır yazımıza göz atabilirsiniz.

Zeytinleri son salamurasına koymak için bugün 96 kavanoz daha aldım.

atarım motorun arkasına her yere götürürüm

Şimdi o kadar iş güç ortasında kimseden birşeyler sormaya gelmez. Herkes zeytinini topluyor. Ben de toplayıp salamurada tadlandırdığım zeytinleri artık son kavanozlarına koymak için sırtıma koli bandıyla bağlayarak motorla getirdiğim kavanozlara paketleme yaptım.

hangi plastik sağlığa daha az zararlı

Bildiğiniz gibi plastik maddelerin çoğu sağlığa zararlı kabul edilir.

Bu yüzden üreticiler tüketicileri bilgilendirme amaçlı işaretler kullanarak ileride oluşabilecek sağlık problemlerinin üzerine geçmişlerdir. Hal Böyleyken bu işaretleri ve anlamlarını iyi bilmemiz gerekmektedir.

Resimde gördüğünüz işaretlerin açıklamaları aşağıda.

1. PETE veya PET
PETE veya PET Polyethylene Terephthalate’in kısaltmasıdır. TEK KULLANIM İÇİN güvenli olduğu kabul edilir. Çoğu su, meşrubat ve diğer içecek şişeleri bu malzemeden imal edilir. Yeniden Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır. İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz.

Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer. Bu yüzden PET şişeleri tekrar tekrar kullanma alışkanlığını bırakmamız yararımıza olur.

2. HDPE
HDPE High-Density Polyethylene (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. BPA içermez. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

3. V veya PVC
PVC Polyvinyl Chloride’in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır.

4. LDPE
LDPE Low-Density Polyethylene (Düşük Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır. Bu malzeme de HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

5. PP veya PE
PE Polietilen’in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara bu maddenin düğük ve yüksek yoğunluklu halidir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

6. PS
PS Polystyrene’in kısaltmasıdır. Çay ve kahve gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardakları (karton bardaklardan bahsetmiyorum) bilirsiniz.
Ya da hazır satılan tavuklarda, tavuğun altındaki köpük tabağı bilirsiniz.
Ya da kolilerin içindeki elektronik cihazları darbeden korumak için kenarlara koyulan birbirine yapışık o küçük yuvarlak köpükleri. Çoğumuz o köpüğün bir tür plastik olduğunu bile bilmeyiz.
Bu malzeme, Benzen denen bir maddeden imal edilir. Benzen, insan için kanserojen bir madde olarak bilinir. Bu maddeyi mutfağınızdan kesinlikle uzak tutmanızı öneririz.

7. DİĞER
7 numara belirli bir tür malzemenin numarası değildir. İlk 6 tür haricindeki malzemeler anlamına gelir. Genellikle BPA denen o zararlı maddeyi içerirler. Ancak içermiyor da olabilir. Bu yüzden, yukarıda da söylediğim gibi, eğer bir malzemenin üzerinde 7 işareti varsa, cam gibi parlak ve sertse, büyük ihtimalle BPA içeriyordur ve güvenli değildir.
http://www.birbilenyokmu.com/plastik-ambalaj-uzerindeki-isaretlerin-anlami-sagliga-zararsiz-plastik-var-mi.html/

Exit mobile version