Yıktık Otelleri Didimde Turizm gelişsin diye sırf dersek şaşar mısınız ? Elbette işin aslı daha derin, kökleri daha eskilere gidiyor.
Yıkılanların yerini daireler, apartmanlar, dükkanlar, iş merkezleri alıyor.
10 sene önceki emlak furyasında bakkalından taksicisine herkes emlakçı oldu ki sayıları 800 ve bir o kadar da kayıtlı olmayan emlakçıyla birlikte katlanan emlakçılardan bugün baktığımızda kimler kaldı kimler battı gitti…
“Yazının konusu bu değil ama düne kadar otelleri dolduran turist olarak yılda bir kaç kez Altınkuma gelen hemen hemen herkesi ev‘lendirip Didimli yapınca elbirliğiyle Otellere hazin son hazırlandı” diyenler de var.
İnşaat sektörü zincirin çok halkalı tarafı, herkes bir ucundan ekmek götürüyor evine.
Emlakçılardan aynı zamanda inşaat da yapanlar, kendi evlerini yapıp satanların çoğu piyasada ve ayakları üstünde bildiğim kadarıyla. O harıl harıl ev satılan dönem Amerika’dan başlayan morgiç kriziyle Emlak Sektörü durma noktasına gelse de düzensiz ritmiyle kalbi atan bir sektör Didim’de… Aslında son zamanlarda Didim’de bütün sektörler, birbirine yakın ritim bozukluğuyla ara ara coşsa da aynı.
Lisedeken yaz aylarında Burak Otelde barmen yardımcısı olarak turizme başladım.
Sonra tekne turlarında Fora Yelkenlisinde günlük turlara bilet sattık, animasyon yaptık. Tekne azdı, Otellerin hepsi doluydu ve yerli müşteriye bakan yoktu.
Otellerin hepsi Küçük ve orta ölçekli Otellerdi. Tarhan’dan Büyük Otel Yoktu. Didim merkezde gelen giden turistin haddi hesabı yoktu. Kişibaşı 3 pound gibi paralara verilen oda-kahvaltı konaklama paketinden otelci havuz başında barda gün boyu sattığı içkiden, cipsten, koladan çok güzel bir şekilde para kazanmayı bilirdi.
O dönemde Tursem firmasının yaptığı oprerasyonlarda transfermanlık yapmıştım. Bir günde 5 defa havalimanına -üstelik eski yoldan- gidilir mi? İskandinav, İngiliz, alman ne ararsan yer gök turist… Sonrasında 6 sene kadar Darius Travel zamanı. Sokak acentasıydık diğer 4 acentadan biri olarak günlerimiz dolu dolu geçiyordu. Efes, Pamukkale, Dalyan hatta Afrodisyas turları. Afrodisyasa giden tek acentaydı Didimde. Gelen müşteriler gittikleri halde bir sonraki sene geldiklerinden yine gelirler bu sefer akrabalarını arkadaşlarını da getirirtlerdi. Didime gelen turist çok lüksü değil; samimiyeti, sıcaklığı için geliyordu Didime. Bugün hala bu tip turist sayısı az da olsa var ama tura giden sayısı az.
Didim’de Turizm nasıl 50 gün oldu ?
Didimde Otel, pansiyon, konaklama tesisi çok var. Yok diyen ya bilmiyor ya da atıyor.
Topu topu 50 gün doluluk yaşasalar da oteller var otelciler ve bu sektörün diğer çalışanları hizmetlerinde bıkmadan 50 günün hakkını büyük bir sabırla veriyorlar.
Didimdeki Otel sahipleri yada otel işletmecileri olarak daha önceden taa Nisan 15 gibi ilk gelen kafileyle başlayan sonraları turist rezil oluyor, alt-yapı yetersiz” deyip Mayıs ayı ile açılan, durgun geçen ve de Haziranla hareketlenen ardından Temmuzla tutulamaz yükselişine geçen Didim Turizm sezonunda eskiden Ekim hatta Kasım aylarına kadar turist görmüşlüğümüz vardır.
Gel de sorma kendine Nisan 15 başlayıp Kasım 15 gibi biten uzun sezon ne oldu da 50 güne kaldı ?
Gelen yabancı turistlerin pek çoğu emlak furyasıyla, adeta aşık oldukları Didimden ev aldılar ve ev sahibi oldular. Pek çoğu artık burada tam zamanlı yada yarı zamanlı yaşayan buranın yerlileri oldular. Onların deyimiyle “local” vatandaşlar…
Yabancı turistleri ve de yerli turistleri “yazlıkçı” yapan Didim’e her yıl akın akın gelen yerli – yabancı turistlerin konakladıkları küçük ve orta ölçekli oteller pansiyonlar bu kısacık sezonun cenderesinde dayanamayıp yıkılırken, yerlerine daireler yapılırken; “Herşey dahil” sisteminde çok hesaplı tatil seçeneği sunan kocaman otellere de zamanla Didimde yenileri eklendi.
Bu cümlenin özeti kendi kendimizi bitirdik şeklinde olabilir mi?…
Otele Alternatif Yine Otel mi ?
Yazlıklarını günlük, haftalık kiraya veren vatandaşlar farklı bir turizm şekli başlattılarsa bile tatile gelenler ne evde yemek pişirmek istiyor ne de sorunlar yaşamak…
Rahat, konforlu bir tatil için yine otelleri seçiyorlar…
Gerek mutfak imkanları bulunan kendin pişir ye tarzı Apart Oteller gerek Oda kahvaltı akşam yemeği tarzı TAM PANSİYON veren normal oteller Didime Tatile gelen ailelerin gözdesi.
Son zamanlarda bangır bangır bir gece hayatının da olduğu söylense de Didim yine çocuklu ailelerin sığ kumsallı denizinde huzurlu tatil geçirdikleri bir tercih olmaya devam ediyor.
Önceden Otelleri internet sitelerinden araştırıp telefonla aramanız rezervasyon yapmanız kendi avantajınıza, yoksa Didimde aracınızla gezinip, yer bulamayıp rezil olursunuz.
Herşeye rağmen gülümsemeye devam, çünkü “bir turist hala bin turist demek”
Birinci oteller bölgesi Burak Otel, Yıldırım Otel, Altunakar 2 Otel, Mutlu Apart Otel, Horizon Otel, Nazar Otel gibi Otellerin halen hizmet verdiği bölge Altınkum’un hemen girişinde yolun bitiminde. Güzergah böyle olunca ilk göze çarpan da oradaki değişim oluyor. Park Otel geçen ay yıkıldı ve sahipleri yeni projelerinde daireler yapıyorlar. Altınersan sırada ve Grand Altınkum Otel daha bugün çalışma yapıldığını gördüm.
Gezinti sırasında yaptığım görüşmelerde konuştuğumuz işletmeciler Kış aylarında Otellerini açık tutmaya çabalayan ve bir anlamda direnen turizm emektarları.
Soruyorum Rusyayla mesela kriz etkiler mi Didimdeki Turizmi ?
– Elbette, Antalyada herşey dahil Ruslara çalışan oteller turist gelmezse iç pazardaki yerli müşteriye yönelecek ve müşteri çekebilmek için ellerinden geleni yapacaklar ve tabii daha donanımlı otelleriyle kıran kırana rekabete girerlerse verdikleri fiyata çok müşteri toplayabilirler.”
“Hem zaten Rus müşteri fazla da döviz bırakmıyor bir bakıma belki de hayırlısı oldu” diyor şakayla karışık işletmecinin bir tanesi.
Peki ya Otellerin yıkılıp Ev, daire, apartman yapılmasına ne diyorlar ?
“Eski Otelcilik yok artık, eski oteller de kalmadı tabii” diyor yine bir işletmeci.
“Her sezon başı çektiğimiz çileyi bir biz biliriz” diyor.
Haklılar da… Geçen dönemlerde yetişmeyen yollar için mesela defalarca otelciler ellerini ceplerine atmışlar “amman yolumuz yapılsın, ödenek yokmuş biz verelim de rezil olmayalım” deyip sezona yetişme telaşıyla greyder getirten asfalt getirten otelciler Didim’de gelenlerin konaklayacakları otellerine de her yıl tadilat yaparak güzelleştirdiler, baktılar.
Eski zamanlarda bir yazı yazmıştım internette yayımlamıştım tepki de almıştım tabii..
Didim gibi küçük yerlerde küçük otellerle turizm yapmanın Didimi yapacağı çevre düzenlemeleriyle meşhur tatil beldesi Mayorka (Mallorca) gibi yapacağını yazmıştım.. O makaleyi yazalı 15 sene kadar oluyor ama anlaşılmadım o zamanlar.
Zamanın gerisinde kalamıyorsak bir Toskana (Toscana) gibi bir Provans (Provence) gibi kırsalımızı ön plana çıkarıp mesela, Zamanı yakalamamız gerekir ve bugün olanlar da bundan ibaret…
Herşey dahil sistemiyle kıran kırana rekabet, bir fabrika gibi kocaman devasa oteller, gücü olanın yada cesareti olup yük altına girenin otelini büyütmesi yada risk almayıp dairelere çevirip dönüştürmesi.
Her ne oluyorsa dünyada turizmi vuruyor ilk önce..
Bu sezon Didimden 1400 km uzakta olan bir savaşı Didimde oluyormuş gibi kendi vatandaşına lanse edip “gitmeyin” diye broşürler dağıtan ülkeler olmadı mı?
Ya dünya kupası, ya deprem, ya bonba.. hep birşeyler oluyor ve turizm Politikamızda da eksiklikler var demek ki desteklenemiyor küçük – orta otel işletmecisi. 50 gün sezonu olan bir beldede fazla bir şey beklememeli.
Didim’de otelcilik çağ atlamadı ama kendini yeniledi.
Artık oteller çağın gereklerinden örneğin internetten tanıtım yapıyor, rezervasyon alıyorlar. Benim de tanıtımlarını yaparak desteklediğim küçük ve orta ölçekli otel sayfalarını barındıran 4 dilde bir web sitem var. DidimGuide.Com
ilk başlarda “Didim için ne gerek var web sitesine” diyenler de oldu bize ama gördüler ki o küçücük köy hızlı adımlarla büyüdü ve tüm güzellikleri her geçen gün betonlaşarak bu günlere geldi.
Bundan sonra trend Büyük oteller olarak algılanıyor insanlarımız arasında. Otele Alternatif elbette yine otel ! Didimde yapılan Büyük Otellerin en babası Aquasis Manastır koyunda hızla yapılıyor ve bu sezona hazır. Didim turizmine hayırlı olsun. Bir kaç büyük otel projesi daha varmış hep duyuyoruz. Onlar da hayırlı olsun..
Otelci de olsanız, restoran da işletseniz, tekneci de olsanız Turizmle geçimini sağlayan insanların varolduğu bu yerde turizmin devam edebilmesi için herkesin üstüne düşeni yapması gerekiyor. Çünkü turizm herşeyden önce bir Hizmet Sektörü ve hammaddesi insan kaynağı -her ne kadar deniz kum güneş– olduğu da bir gerçekse de…
Yoksa pansiyonunuz da olsa; 10 yıldızlı oteliniz de olsa iyi pazarlanmadıkça, memnuniyet artmadıkça sezon 50 gün.. gene 50 gün…
Burada Paylaştığım videodaki röportajı Grand Altınkum Otelin işletmecisi ve Sahibi Özgür Bey’le yapmıştık. 2015 sezonunu değerlendirdi ve sonrasında o otelin en tepedeki fotoğrafı da bugün çekildi..
Dileriz Didimde turizm 50 günden fazla olur sezon olarak…