Olivtech Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarına gittim geçen gün.
Her yıl olduğu gibi İzmir’de yeni fuar alanında 6.sı düzenlenen bu fuar zeytin ve zeytinyağ sektöründe çalışan herkesi dolaylı yada direkt ilgilendiriyor aslında.
Fuarlar çok şey anlatır gezmesini bilene.
Burada yazarak paylaştıklarım elbette benim nacizane görüşlerim ve katılmak katılmamak okuyanlara kalmış.
Fuarın ikinci günü olmasına rağmen bu yıl pek bir kalabalık göremedim. “İlgisiz miyiz ?” diye sordum kendime. Zeytin ve zeytinyağ milli meselemizken ne hallere gelmiş düşüncesi takip etti devamında.
Acaba çiftçinin en sevmediği aylar olan; yeşilin gürlediği, çiftçinin tarlasından evine zor gelebildiği bu yoğun zamanlara denk gelişinden midir ? nedendir bilinmez beklediğim kalabalığı, ilgiyi göremedim açıkçası.
Fuarların amacı teknolojiyi üretenleri teknolojiyi satın almak peşinde olanlarla buluşturmak. Tabii üreticiyle tüketici deyince illa ki herkesin bir kontinü sistem zeytin yağ sıkım ünitesi almasını beklemiyorum.
Herkes ihtiyacına göre; zeytinler için üretilen son sistem bitki besleyicilerlen, zeytinyağı saklamak depolamak için üretilen hava almaz-koku yapmaz krom tanklara kadar bir dolu ürün arasında gelir, gezer, bakar, fikir sahibi olur, istediği seçimi yapar.
Biz de Didimden bir üretici arkadaşım için boylama ünitesi(zeytin eleği, kalibrasyon, zeytini iriliğine göre seçen makina) bakmaya gittik. Çeşit çeşit boy boy makineler yapmışlar…
Ziraat odaları, butik üretim yapan zeytinciler, prestij ve yine tanıtım için dev standlar açan büyük firmalar…
Didim’den Ziraat Odası başkanımız Sn. Bahattin Gökdemir(Zeytin Ocağı) ve onun standının yanıbaşında Balat Yolunda zeytin / zeytinyağ işleme tesisi(ZeytinSeli) olan Sn. Bekir İşlek de kendi markalarıyla fuardaki yerlerini almışlar. Fuara girer girmez hemen girişte yanyana bu iki Didim markasının sergilerini ziyaret edip sohbet ettikten sonra Fuarı turlamaya başladık.
Didim Zeytin Şehri…
Evet ! Bir zamanlar tıpkı Akhisar gibi o da tütün şehriydi… Uçsuz bucaksız tütün tarlaları ve gecesi gündüzüne karışan eşeklerinin küfe(keletir)lerinde tapa tapa tütün taşıyan rençper(reşper)leriyle tütün vardı… Zahmetli tütün işçiliği kota gelince hızlı bir şekilde tarihe gömüldü ve tarla ortalarında tütüne gölge ettiği için kesilip odun yapılan ya da köklenip tarla kenarına dikilen zeytinler yeniden yeşerdi, çiftçinin karagün dostu, sadık dostu oldu ve bu kez tarlanın her yerine dikilerek çoğaldı.. çoğaldı…
İspanyada “Jaén” ne ise Türkiyede “Akhisar” o
İspanya’da bulunan Jaén bölgesinin hem İspanya’da hem dünyada ayrı bir yeri var derler. Dünya zeytinyağının %30’una yakın bir kısmını tek başına üreten Jaén zeytin tarımında en yüksek randımanı elde etme amacıyla tüm metodların kullanıldığı bir şehir olarak tanınır ve siz düşünün artık böyle bir üretim yapan bölgedeki zeytin ağacı sayısını.
Didim gibi bir zamanlar tütüncü olan Akhisar da ülkemizde yer alan yaklaşık 125 milyon zeytin ağacının yaklaşık 10 milyonu barındırıyor olmasıyla biliniyor.
Sayı önemli olabilir ama son dönem dikilen zeytin ayacı Didimde inanılmaz bir şekilde arttı ve tütün tarlaları ya rezidans oldu, ya zeytinlik oldu desek yalan değil ve Didim gerçekten de bir Zeytin Şehri olma yolunda adım adım ilerliyor.
Zeytin Ocağı markası bunu şimdiden görmüş ve harika bir yağ üretmiş ve de çok güzel şişelerde bunu sunmuş.
Didim’de Zeytini Meltemler Sular
Didim eski noterlerinden Sn. Bekir İşlek’in Akköy Balat yolunda kurduğu Zeytinseli Zeytinyağı ve zeytin işleme tesisinde organik olarak üretim yaptığı zeytinlerden soğuk sıkım ürettiği zeytinyağı ve zeytinlerin de yer aldığı stand Zeytin Ocağı’nın yanıbaşındaydı.
Didimden bir firmanın yurtdışında katıldığı yarışmalarda ödül üstüne ödül alması, Didim adının bu sefer de Zeytiniyle duyurulması adına bizi hem sevindirdi hem de gururlandırdı.
Sonuçta Didim’den bir zeytinci olarak, ilerleyen zaman içinde zeytinlerimiz geliştiğinde, Didimin zeytini ne kadar tanıtılırsa o kadar pazarlamamız kolaylaşır düşüncesindeyim.
Fuarda gezindikçe internet ortamında da bir hayli takipçisi ve üyesi olan Zeytindostu Derneğinin standına yaklaşıyoruz. Aslında Zeytindostu Derneği, internet ortamında oluşan bir paylaşım grubunun (https://groups.google.com/forum/#!forum/zeytindostu) 2006 yılında Dernekleşmesi ile kurulmuş…
Ülke genelinde üreticilerin ödüllü zeytinyağlarıyla dolu bir masa karşılıyor bizi. Sohbet edip bir kaç broşür ve harika takvimlerinden alıyoruz. Tadım yapanlar da var tabii.
Fuarda değişik lezzetlere de rastlıyorsunuz. Ege Baharı Zeytinciliğin standı bunlardan biriydi. Sarmısak dolgulu, portakal kabuğu doldulu, badem dolgulu, acı biber dolgulu, peynir dolgulu zeytinler yapmışlar. Harika olmuş.
Zeytin bambaşka lezzetler kazanmış, yanıbaşındaki bir başka stand yeşil zeytin dilimlerini kurutulmuş domatesle zeytinyağı içinde sunmuş ve o da çok güzeldi.
İzmir Yarımada standını görünce yanımdaki arkadaşlar “bak senin köyü buraya taşımışlar” dedi şakayla, Akhisar faytonlu bir sunum yapmış. Gerçekten özenmişler.
Diğer köşelerin birinde OIL BAR vardı. içecek için bara gidiyorsanız zeytin fuarında içeceğiniz zeytinyağdır…
Pirinadan zeytinyağı
Kızartma zararlıdır deseler de kızartmadan vazgeçemeyenler için ille de zeytinyağ kullanın diyoruz. Zeytinyağ çok daha sağlıklı.
Fastfoodlarda fritözlerde aynı yağ ile 30 – 50 kez kızartma yapıldığını duymuştum. Yağ konusunda uzman olanlardan diyetisyenlere kadar herkes bu konuda yazıyor, konuşuyor.
İlgimi çeken bir diğer stand hiç şüphesiz zeytin sıkıldıktan sonra atılan prina dediğimiz posadan elde ettikleri kızartma yağlarıyla önplana çıkan Moliveys markasıydı.
hemen gidip bilgi aldım. Sonuçta ayçiçek yada kanola gibi tohum yağlarından öte yine zeytinden elde edildiğinden daha mı sağlıklıdır sorusu geldi aklıma.
Pirinadan elde edilen rafine edilmiş pirina yağının özellikle kızartmalarda kullanmak için birebir olduğunu anlatan çok da güzel bir broşür hazırlamışlar. Zeytinyağ pahalı, güzelim zeytinyağına o kadar para verip kızartma yaparken acırım diyenler için yine zeytinden(ama bu kez esas yağ çıktıktan sonra atılan, yakacak ve hayvan yemi yada gübre olarak kullanılan posasından) elde edilen kızartmalık prina yağı.
Tadına da baktık tabii.. Kızartma yağı olarak zeytinden çıkan pirinanın değerlendiriliyor oluşu gayet başarılı. Ne de olsa o da kızartmalar için ama bir farkla; zeytinden geliyor.
Organik Ürünler Fuarı
Fuarın bir diğer tarafında Organik ürünler fuarı vardı. Kütahya – Tavşanlı’nın Ev Yapımı Tombul tarhanası minicik bir işletmeyken marketlerde satılan bir marka olmuş Bu yıl bebek maması formunda ürünlerini de gördüm.
Bu fuarları düzenleyen, katkıda bulunan, Zamanını, parasını harcayıp bu gibi fuarlara katılan herkes, başta da belirttiğim gibi bir “milli mesele” olan Zeytin ve zeytinyağımızın tanıtımı adına ciddi katkılarda bulunuyorlar ve tebrik edilmeyi fazlasıyla hak ediyorlar.