Güneş Enerjisi panel hurdası deyip geçmeyin.
Geçen yıl Didimde her yer buz tuttu ve çatısında su ısıtmak için güneş paneli olan herkesin sular aktı da taştı. Sıhhi tesisatçılar paraya para demedi, bir de iş yoğunluğundan iş beğenmeyip işe gitmeyen sıhhi tesisatçı da çoktu.
Hatta rüzgarlı havalarda çatıya çıkmayan, rüzgarsız havalarda bu işi yapan da çoktu.
Herneyse.. Olan oldu ve genelde galvanizli demir sac plakaların aralarında su dolaşacak şekilde oluklar olan bu paneller ısıyla genleşip suyla daha bier basınçlana basınçlana eskidiler dayanamaz hale geldiler… içinde tortulanan sudaki kireç, demir ve buna benzer diğer mineraller de cabası.
Patlayan çatlayan çıkartılıp yenisi değiştirilince bir köşeye atılan bu saç levhalar bahçesinin bir köşesinde eskiciyi bekler. Aluminyum olanlar elbet daha değerli.
Geçen gün bu panellerden su ısıtmak için değil de hava ısıtmak için nasıl kullanırım diye bir dizi işleme girdim.
Termometrem bile yok ama zaten bilimsel deney de değil, yani bir bilimselliği var elbet ama çok da sorun değil. Boş zamanınız ve malzemeniz varsa denemeğe değer.
Neden? Çünkü salon geniş, üstünde çatı yok, olsa bile pencereler büyük, izolasyon eski sistem ve en önemlisi Güneşten bedava olmasına rağmen yeteri kadar faydalanamıyoruz.
Düne kadar elektrik üreten paneller tonla paraykern şimdi ucuzladı ve pahalı elektrik faturalarını sıfırlamak isteyen bunlarsdan takıyor. Belki 5-6 sen içinde kendini amorti bile ediyordur.
Kuzey Avrupada, güneşi bizim kadar bol olmayan memleketlerde bu teknolojiyi geliştirip yenilenebilir enerjiye temiz enerjişye geçerlerken bizim hala fosil ve atoma mecburiyetimiz acaba bizi de güneşe rüzgara bir gün yöneltecek mi?
Ha evet var! Ülkemizde “güneş evi” var, Üniversiteler bünyesinde güneş panelleriyle çalışan araçlar vb var. Ama o teknoloji bize ne zaman nasıl gelir?
Adamlar yarışmalar düzenleyip yeni buluşlar yapılsın diye teşvikler ödüller koyuyorlar bu enerji kullanımını en aza indirgesinler diye. Evlerde yağmur suyunu toplayan, filtreleyip kullandıran, elektriğini kendisi üreten, rüzgarın geliş yönüne göre evi soğuran mesela. en ince dinamiğe kadar hesaplanmış, düşünülmüş evler yapıyorlar.
Son zamanlarda yakacak masraflarını aza indirgemek için ciddi kanunlar değişti, eski taş binalara bile restorasyon yaparken dış cephe sıva atmalar, restorasyona yakışmasa bile yapılan bu sıva ile izolasyon adına ciddi katkılar var. İşte mantolama, cam giydirme vb yaptırırsan vergiden düşülüyor bildiğim kadarıyla.
Herneyse, bu yazımın konusu bu değil,
Eski Güneş Panelini kesmek için bir canavar, ona uygun taş, gözlük, eldiven ve tabii dikkat lazım. Bunlar varsa başlıyoruz.
Bu şekilde Panjurları ısıtıp pencere içlerine biriken nemi bertaraf edebilirsiniz belki. Ama panjurların tuttuğu ısı akşam olunca uçup gittiği gibi, camın arkasına salona geçmiyor. Yine de gün boyu ısınan panjurlar pencerenizde oluşabilecek hava akımını bir nebze yumuşatabilir.
Güneş Panelini tam ortadan ikiye keserek içinden çıkan mineralleri de temizleyerek devam ediyorum.
Pencereye asınca üstte kalmasını istediğim bu kısımda içinde ısınan havanın çıkabilmesi için delikler açıyorum
Siyah ısı çeker diye biliyoruz ve boyamadan önce hangi siyaha boyasam diye düşündüm. Boya yüksek ısılara çıkmayacağından fırın, motor, egzost gibi yerlere atılan yüksek ısıya dayanıklı boya değil (bir kutusu 20-25.- TL çok fazla bu iş için); onun yerine sıradan sentetik boya atacağım 3 – 5.- TL gibi bir fiyata bulabileceğim bir sprey boya tercih ediyorum.
Makyaj herşeyi sildi. Güneş Paneli gençleşiverdi, güzelleşti. Boya işe yaradı.
Pencereye tutturduğum panelin galvenizli ve parlak arka yüzeyini boyamıyorum. Yaz aylarında pencereye dışardan koyup güneşi yansıtmasını deneyebilirim.
Diğer kullanım şekli: Akşam olunca sobanızıla duvar aasına koyup duvarın ısınmasını engellebilirsiniz, hatta sağlam panele boru monte edip soba çevresinde su bile ısıtılabilir, Güneşte ön yüzü ısınan panelin arkasına ıslak havlu asılıp kurutulabilir. Tam bir Zihni Sinir procesi yani şimdi…
yukardaki güneş olimpiyatlarında İspanyol ekibin yaptığı güneş evinin detayları bu adreste: http://inhabitat.com/stunning-fablab-passive-house-unveiled-at-europes-solar-decathlon/