Didim Zeytinyağı ve zeytin işleme tesisleri bakımından son yıllara göre hızla gelişiyor, çeşitleniyor. Son sistem kontinü zeytinyağ işleme tesisleri sayesinde işçilik ve kalite bakımından hem çiftçinin yüzü gülüyor hem de tüketiciler daha kaliteli zeytinyağına ulaşabiliyorlar. Sadece zeytinyağında değil sofralık tane zeytin alımlarının da yaygınlaştığı yeşil çizme yeşil kırma ve siyah salamura sele zeytinlerini de işleyen tesislerin açıldığı Didimde kalite artıyor hedefler yükseliyor.
Bundan çok önceleri sayısı az olan zeytin ağaçlarından toplanan zeytinler günlerce çuvallarda bekler ve en son sıkım için en yoğun Bafa çevresindeki yağhanelere gitmek üzere kamyonlara yüklenbirken şimdi daha yakında açılan yağhanelere çiftçiler zeytinlerini götürüp yağlarını sıktırabiliyorlar veya pek çok zeytinyağ fabrikalsının kendi araçlarıyla üreticinin ayağına kadar gidip zeytinlerini fabrikaya yağlarını evlerine bıraktıkları özel servisleri bile var.
Didim Zeytinyağı Fabrikaları Zeytincilik işletmeleri
Array Zeytinyağı Fabrikası
Array Zeytinyağı fabrikası Söke Akbük yolu üzerinde, Akbük’e giderken Didim kavşağına gelmeden sol tarafta Petrol Ofisinin yanında.
Telefon: 0 532 2570105
Array Zeytinyağ Fabrikası Günde 90 ton zeytin işleme kapasitesine sahip. 2003 yılında kurulan tesis bünyesinde ayrıca ürettikleri zeytinyağ ve zeytin ürünlerinin sergilendiği bir de showroom var. Burdan dilerseniz zeytinyağ, zeytinyağ sabunu, sele siyah zeytin, ve benzeri ürünlerden satın da alabiliyorsunuz.
Çolakoğlu Kontinü Sistem Ekolojik Zeytinyağ Fabrikası
Söke – Milas Yolunda Akbük kavşağına gelmeden Akyeniköy Dalyanı’ndan sonra sol tarafta Günde 80 ton zeytin işleme kapasitesiyle zeytincilere hizmet veriyor.
Telefon: 0 532 615 89 45
Çolakoğlu kontinü sistem zeytinyağ fabrikası Söke Akbük Yolu üzerinde Akyeniköy Beldesinde
Zeytinseli Zeytincilik Zeytinyağ Fabrikası ve Zeytin işleme tesisi
Balat Yolu üzerinde Akköyden Balata giderken sol tarafta günde 7 ton zeytin işleme kapasitesine sahip. Sadece soğuk sıkım yapıyor. Ayrıca üreticilerin getirdikleri yeşil zeytin kırma ve çizme işlerini de burada makinelerle yaptırdığı bir tesis.
Telefon: 0 505 571 62 53
Dileyen üreticiler kendi ihtiyaçları için seçtikleri sofralık yeşil zeytinleri burada belirli bir ücret karşılığı kırma zeytin yada çizme zeytin şeklinde işletebiliyorlar.
Soğuk sıkım tercih eden üreticiler zeytinlerini burada sıktırabiliyorlar.
Didim Zeytin İşletmeleri LTD ŞTİ. Zeytinyağı Fabrikası
Akyeniköy’de Akyeniköyden Milas yoluna giderken sol tarafta günde 60 ton zeytin işleme kapasiteli bir tesis Telefonlar: 0 532 411 95 91 – 0542 32389 27
Didim Zeytin işletmeleri Zeytinyağ fabrikası Akyeniköyden Sökeye giderken Dalyana varmadan solda yer alıyor. Soğuk sıkım yapılabiliyor.
Zeytin Ocağı Zeytinyağı Fabrikası
Zeytin Ocağı Telefon: 0 256 813 24 36 – Cep Tel: 0 532 307 43 11
Akköy üzerinden Sökeye giderken Akyeniköy’den sonra Akyeniköy Dalyanında yol ayrımına varmadan sağ tarafta Gökdemir Petrol istasyonu ve Otelin yanında yer alan günlük 40 ton Kapasiteli yeni bir tesis, soğuk sıkım zeytinyağı üretimi de yapıyor ve Zeytin Ocağı markaları var.
Üstünyağ Zeytinyağ Fabrikası
Akköyde 2004 senesinde kurulan tesis Telefon: 0 534 370 51 66
Akköy mahallesi Didim yolu üzerinde kurulan tesis çevre üreticilerin hasat döneminde işlerini kolaylaştırdı. Zeytin hasat sezonu boyunca hizmet veriyor.
Akyeniköy Zeytincilik Zeytinyağ Fabrikası
Akyeniköyün Sökeye giderken hemen çıkışında yani doğusunda yer alıyor. Modern sistem son teknoloji kontinü zeytinyağ tesisi Telefon 0 256 876 1011
Didim Zeytinyağ Fabrikaları ve zeytin işleme tesislerini gösteren harita
Teknolojik gelişme zeytincilikte kaliteyi arttırdı
Eskiden eski yöntemlerle sıkarken havayla temas eden ve beklemelerden dolayı asidi yükselen hatta çürüyen zeytinler tarih oldu. Şimdilerde dalından toplandıktan bir kaç saat sonra lezzetini kokusunu kaybetmeden sıkılıp yağı alınma şansına sahip.
Belirli bir yüzdelik üzerinden çalışan zeytinyağ fabrikaları çok gelişti, kendilerini gelişen teknolojiyla güncellediler ve bundan en karlı çıkan hem üreticiler hem de kaliteli zeytinyağına ulaşan tüketiciler oldu şüphesiz.
Kaliteli Zeytinyağ elde etmek için neler gerekiyor ?
Üreticiyseniz, Yağhaneye sıkım için götüreceğiniz zeytinleri topladıktan en kısa süre içinde bekletmeden zaman kaybetmeden ulaştırmalısınız.
Yaklaşık 250 – 300 kilo zeytin bir baskı yapacak kadar ürün demek.
Zeytinlerin ezilmeden yüklemek de çok önemli. Artık pek çok üretici zeytinin kızışmasına sebeb olan çuvallar yerine plastik kasalarla taşıyor topluyor.
Yağhaneden zeytinlerinizi sıktırarak aldığınız yağın muhafazası da çok önemli.
Mutlaka koyacağınız kaplar temiz olmalı kuru olmalı, zira kötü koku varsa direkt yeni yağınıuza geçer.
zeytinyağını koyduğunuz kapların ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapanıyor olmalı, zeytinyağa hava temas etmemeli, kendi özel kokusunu kaybetmesinin yanısıra çevredeki koku da açık bırakılan kaplardan zeytinyağının içine sinebilir.
Güneş ışığı zeytinyağının en büyük düşmanlarından biridir ve koyu renk ışık almayan kaplara konulması, güneş almayan serin yerlerde saklanması gerekir.
Bir süre sonra dibe çöken posanın mevsimlerle ısınıp tekrar çözülerek yağa karışması asidinin yükselmesine yol açabilir. Posanın yağa karışmadan belirli aralıklarla üstten pompayla çekerek yeni kaplara aktarılması yağın ömrünü uzatır. Son zamanlarda krom yada galvanizli sactan imal edilmiş ev tipi tankları da üreticilerimizde görür olduk. Bu tankların en güzel özelliği hem hava almaması güneş görmemesi hem de tabanındaki bir muslukla posasının alımının kolay olması.
Bereketli olsun…