Didim Amatör Oltacılar Turnuvası bu yıl ikinci kez düzenlendi.
Amatör Balıkçılar ve Olta Balıkçılığı Klübü
Didimde Altınkum Limanında ikinci kez düzenlenen ve 3 gün süren etkinlik yoğun ilgi gördü.
Didim’de bu işe gönül vermiş Noyan Tekin’in organizasyonuyla Didim Belediyesi ve Ticaret Odasının ana sponsorluğunda gerçekleşen etkinliklere pek çok amatör olta balıkçısı yüksek katılım gösterdi ve adeta coştu.
Teknelerle denize açılan yarışmacılar oltalarıyla tuttukları balıkları hakemler gözetiminde tarttırıp dereceye girmek için mücadele ettiler.
Duyuruları aylar önce yapılan etkinliğe başta İzmir Aydın, İstanbul gibi merkezler olmak üzre her yerden oltacıların katılımı oldu.
Bana balık verme balık tutmayı öğret
Organizasyonda Olta balıkçılığının sevdirilmesi, bu yararlı hobinin bilinçli bir şekilde yapılması ve gelecek nesillere aktarılması konularının da işlendiği konuşmalartın yapıldığı ödül töreninde yarışmacılar bu etkinliğe İzmir İstanbul başta olmak üzere ülkenin değişik illerinden sponsor olan firmaların dağıttığı ödüllerle renklendi.
Olta balıkçılığı sabır işi olduğu kadar zaman işi bence. Bütük balıkçı teknelerinin bir kaç saatte tuttuğu balığı asla tutamazlar ve amaç zaten bu değil. İzmirden hafta sonları Didime, Akbüke balık turu düzenleyen teknelerle balığa gelenler daha gün ağarmadan yollara çıkıp bütün günlerini teknede yada tekneyle çıkmadılarsa koylarda olta atarak doğayla başbaşa geçiren insanlar.
Oltayla balık tutan sabırlı ve meraklı bu amatör oltacılar gittikleri yeri kirletmeyen, denizden her gelen balığı kovaya atmayan, boyu küçük balığı büyük ve özenle oltadan kurtarıp denize geri bırakan doğaya saygılı insanlar.
En son olta attığımda makaraya ayağımla basmadığımdan, soğuk kış gününde komple takımı denize kaçırdığımdan beri “bana göre değil, olmuyor” demiştim kendikendime…
Belki bir gün ben de olta atacak zaman bulurum diye geçiriyorum içimden… Turnuvanın etkinlik alanında 15 senedir görüşmediğim Aydından bir arkadaşımın da turnuvaya kayıt yaptırdığını ve orda olduğunu görüyorum.
Geçen yıl bu kadar kalabalık yoktu. Bu kadar sponsor da yoktu açıkçası. Sponsorsuz etkinlik olmuyor.
Bu sevindirici, hem Didimin alternatif turizm dallarının tanıtılması hem de denizle içiçe olan bu cennet parçasında doğayla başbaşa keyifli, kaliteli zaman geçirmek isteyenlerin gözdesi olması bakımından.
Didimden sponsor olan yerli firmalar da çok başarılıydılar.
Balıkçı Ustam 1500 kadar ızgara balığı ekmek arası yeşillikle etkinliğe gelen misafirlere dağıttılar. Uzun kuyruğa girmeye değdi.
Onun yanında Didimde çiğ köfte üzerine uzmanlaşmış Komagene vardı. Etsiz çiğ köfteyi marul yaprağına sarıp üzerine gezdirdikleri gerçekten kaliteli bir nar ekşisiyle ve bir dilim limonla oraya gelen herkese ikram ettiler.
Etsiz çiğ köfte vejeteryanların da yiyebildikleri hafif, lezzetli bir seçenek.
Hemen yanındaki tezgahta Meşhur Hisarönü Şambalisi dağıtılıyordu. Kıtır Kıtır pişmiş ve şerbeti tam ayarında üzeri yerfıstıklı… Harika bir lezzetti doğrusu.
Didim Seyahat yerel taşımacılık firmamamız. Etkinlik sponsoru olarak burada bir stand açmış ve benimle aynı köyden Ferdi Ateş orada baktım ikramlarda bulunuyor. Balık alana, çiğ köfte alana içecek meşrubat, çocuklara otobüslerde dağıtılan krakerler, bisküviler.. Ferdi Ateş İzinli olmasına rağmen gelmiş geçmiş stand başına. Eşi de yardıma gelince hemen ordan kaçıp ekmek arası balık için uzuuuun kuyruğun sonuna girdim. Değdi doğrusu, Balıkçı Ustam’ın Küllerle gömdükleri közlerde pişirdikleri balık lezzetliydi.
Bir gün önce tanıtım standlarında gördüğüm oltalar misinalar ve daha envayi çeşit avcılık malzemesi oraya gelen meraklı olcacıların uğrak yeriydi. İp misinalardan yengecin kesemediği ince misinalara, sahte yemlere, kamışlardan fosforlu kurşun ağırlıklara kadar zengin çeşit malzemenin ne kadar önemli olduğunu bilen oltacılar çok ilgiliydiler.
Güzel bir etkinlik oldu, benim için de güzel bir Pazar günü oldu.
Geçen seneyle mukayese edilemeyecek oranda başarılı buldum bu yılki organizasyonu. Emeği geçen, sponsor olan, etkinliğe hem yarışmacı hem de seyirci katılan herkes övgüyü hakediyor.